"УСМИХНИ СЕ "

"УСМИХНИ СЕ "
Усмивките не се чупят, но поправят счупени сърца. Ако искаш да развалиш деня на сърдития, дай му усмивка....

вторник, 1 юни 2010 г.

1 юни - ден на детето!

                                                                                                      
Да са живи и здрави всички дечица, много радостни и светли дни, безгрижно детство и весели игри им желаем от сърце!

Днес е първи юни – международният ден за защита на децата. Честит празник на всички деца!


А ето и повече за историята на този празник:

Международният ден на детето се чества на 1 юни в почти всички страни по света. Основите на празника са положени на Световната конференция по въпросите на детското здраве, свикана в Женева през 1925 г. На 1 юни 1949 г. е учреден Международен ден за защита на децата. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.


На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от раса, народност, вяра или каквито и да е други фактори. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване.

През септември 2001г. на специалната сесия на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, посветена на въпросите за защита правата на децата, УНИЦЕФ представят тъжната реалност. Повече от половината деца в света са подложени на всекидневно физическо и психическо домашно насилие, всяко десето дете става жертва на агресивно поведение от страна на възрастните, а в слаборазвитите държави детският живот е застрашен още от глад, войни и болести, включително СПИН.

Освен 1 юни ООН е обявила и други международни дни, свързани с живота и бъдещето на децата. 4 юни е Международен ден на невинните детски жертви на агресия. През същия месец се отбелязват още Международният ден за премахване на детския труд и Денят на африканското дете. Има и Международен ден на изгубените деца (през август), Световен ден на децата (първия понеделник на октомври), Ден на нероденото дете и др.

Много страни по света отбелязват 1 юни, но имат и национален детски празник. У нас Денят на детето е отбелязан за пръв път през 1927 г., във втората неделя след Великден (Неделя на мироносците). Празникът е замислен и обявен от Съюза за закрила на децата в България. Той се е ръководел от Върховен комитет с председател софийския митрополит Стефан. В манастирите са се създавали хиляди трапезарии и детски лагери.

Човечеството трябва да даде на детето всичко, което има най-добро, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:

1. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно телесно и душевно.

2. Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.

3. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.

4. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.

5. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя."

Тази декларация е началото на дейността по закрилата на децата. България е приета за член на Международния съюз за закрилата на децата на 13 апр. 1925 г.

За първи път Денят на детето се чества официално международно през 1950 г. в 51 страни по света, а е учреден през 1949 г. с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените.

.


Аз детето     Поздрав към всички малки и пораснали, и още повече пораснали деца!


Дъгата във небето
открих за теб и мен!
И стихчета, и песни,
приятели чудесни -
изпращат новини
от всичките страни -
на сайта на детето
в света на интернет.
Интернет!

Вълшебства, клоунади,
конкурси, изненади,
ребуси, загадки
и линкове с препратки,
идеи за украса
на празничната маса -
на сайта на детето
в света на интернет.
Интернет!

Аз детето – аз играя,
Аз детето – аз мечтая,
Аз детето – на шега
се научих да чета.

Домашните щом пиша
преглеждам в интернет,
щом котето е болно
пак търся там съвет.
Намирам информации,
Честитки, телеграми,
в света на интернет.
Интернет!

Аз детето – аз играя,
Аз детето – аз мечтая,
Аз детето – на шега
се научих да чета.

Рисувам, изчислявам,
добре се забавлявам,
и отговор намирам
на всеки мой въпрос,
приятели откликват
на всяко мое “клик”.
На сайта на детето
в света на интернет.
Интернет!


По повод Международния ден на детето КАТ започва кампания „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя”, която ще акцентира върху ролята на родителите за превенция на пътно-транспортните произшествия в акцията.



Кампанията ще продължи до 15 юни

Любими герои от приказките....


Самуил 5 г
Поли 5 г