"УСМИХНИ СЕ "

"УСМИХНИ СЕ "
Усмивките не се чупят, но поправят счупени сърца. Ако искаш да развалиш деня на сърдития, дай му усмивка....

петък, 2 април 2010 г.

Великденска еуфория

Великден или Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни.В евангелските текстове често се споменава, че приживе Исус Христос нееднократно предсказва разпъването си на кръста и Възкресението си след три дни. И, когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други жени в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.


Възкресението е повод за грандиозни тържества в целия християнски свят.




Тази красива великденска декорация е правена от една много добра приятелка Гери - фурия в правенето
на красиви картички и декорации. Патето е шито ръчно лично  от нея.



Подготовката за празника започва в седмицата преди Великден (наричана Страстна), като се боядисват яйца и се месят козунаци, а на обяд на трапезата присъства агнешкото блюдо. Празнува се три дни. Сутринта на първия празничен ден се отслужва тържествена църковна служба. Пали се свещ и се носи да догори в дома. На празничната трапеза задължително се отговява (така се слага край на започналия на Заговезни пост) с великденски яйца и обредни хлябове. Всички се "чукат" с червени и шарени яйца — за здраве.


Не е известно откога за първи път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали началото на живота. Като християнски религиозен символ яйцето първоначално олицитворява гробницата на Христос и камъка, който е отместил. По-късно асоциацията се промения заради наложилия се обичай яйцата да се боядисват в червено - кръвта на Христос.
В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък, като броя им зависи от членовете на семейството и от броя на кокошките. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена, която прави с него, докато е още топло и прясно боядисано, кръстен знак на челата на децата. След този ритуал боядисването поемат младите жени в къщата.
До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика - оранжева, зелено – с коприва, жълто – с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.
Винаги, когато се боядисвали яйца, се приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (борак), ще е най-здрав през годината.

Децата много харесват този християнски празник, най-вече заради еуфорията покрай украсата и боядисването на яйцата. И ние в детската гредина решихме да спазим този ритуал - да боядисаме и украсим яйца. Е, не беше по изгрев-слънце както е според традицията, но....всички деца с ентусиазъм се включиха. Донесоха по2-3 яйца и след закуска се започна една трудова дейност.....

Ето и снимки от трескавата работа по украсяването на яйца, поставки за яйца и направа  на пилета от хартия за украса  :

С първото боядисано яйце натъркахме хубаво бузките на децата - да са ни живи и здрави, защото тази година имаше доста боледуващи.









4 коментара:

  1. Страхотни деца,много сладки,усмихнати,чаровни и предполагам добрички.Това е най-прекрасната 3-та група "Усмивка"-ЦДГ 32 Чепинци-София,с най-добрите и усмихнати госпожи-г-жа Матеева и г-жа Колева.Пожелавам ви да продължавате в същия дух,да бъдете така сплотени и усмихнати както се и казва групата,много късмет и повече усмихнати деца!Целувки!

    С много любов,целувки и усмивки :
    Кристина Валентинова Стефанова-Георгиева

    ОтговорИзтриване
  2. Не върви пред мен,
    аз може да не те последвам.

    ~ Не върви зад мен,
    аз може да не умея да водя.

    ~ Върви редом до мен
    и бъди мой приятел!
    ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ МАЛКИ СЛАДУРЧЕТА И НА ГОЛЕМИТЕ СЛАДУРИ -ГОСПОЖИТЕ-ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И МНОООГО УСМИХНАТИ, ЗАЩОТО УСМИВКАТА НЕ СТРУВА НИЩО, НО ПЕЧЕЛИ МНОГО!
    Емилия Стоилова

    ОтговорИзтриване
  3. Огромни благодарности! Мнооооого хубав стих!!!!!

    ОтговорИзтриване