"УСМИХНИ СЕ "

"УСМИХНИ СЕ "
Усмивките не се чупят, но поправят счупени сърца. Ако искаш да развалиш деня на сърдития, дай му усмивка....

неделя, 23 май 2010 г.

24 май- Празник на славянската писменост и култура !

                                                                                                                

Това е денят, в който всеки българин може да изкрещи с пълно гърло, че е горд потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа. .24 май, може би най-светлият, най-съкровеният български празник - денят на светите братя Кирил и Методий.

Той е символ на достойнство, традиция и духовност


Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света, даваща самочувствие, образованост и културна независимост на "вси славяни".
Традиция - най - дълго празнуваният ни празник в историята - вече повече от 200 години.
Духовност - празник не на политици и военни, а на културата и науката. На хората градящи устоите на нацията, на хората даващи ни идентичност и на тези, които възпитават поколенията след нас.

„Върви народе възродени,
към светла бъднина върви
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови.”

Думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг за първи път.
Думи, които често пъти изговаряме наизуст без дори да се замислим за смисъла и гордостта, които носят.

На 24 май ние, българите, отбелязваме не само появата на буквите,а почитаме и паметта на техните създатели. Даваме си сметка в каква тежка борба, кога и как – в битка с догми и канони, в битка с носителите на триезичната ерес – Константин Философ - свети Кирил, написа нашите Аз, Буки, Веди.

Годината е 855-та. Годината, след която нашият народ заема своето достойно място сред признатите народи на Европа.Ние знаем и добре помним как Климент, Наум, Ангеларий създадоха Преславската, Охридската школа. Как обучиха на четмо и писмо хиляди млади българи. И това е нашето основание да твърдим, че именно в люлката на Средновековна България се ражда, утвърждава и налага кирилицата като азбука на милиони хора, на много народи. И този безспорен исторически факт е в основата на националната ни гордост, че и ние сме дали нещо на света.

Да е честит светлия празник на всеки, който се чувства българин и изпитва гордост от този факт - гордост, респект и самочувствие, прекланяйки се пред богатото културно и историческо наследство, което имаме! Честит празник на вас, родители! Да са живи и здрави децата ни, и техните деца,за да могат да съхранят и занапред всичко бългалско! Честит празник на всички учители, професионални и творчески успехи ! За всички е този поздрав :

Върви, народе възродени......


и този
"Душата на учителя"

Песен създадена през миналия век и по-точно 1987г.

Автори:
Текст: Бойчо Бойчев - бивш учител по Философия
Музика: В. Грешков - учител по Физика и Астрономия
Изпълнение: дует "Резонанс" (В. Грешков и д-р К. Кирилов)
Аранжимент: братя Дайчеви




1 коментар:

  1. Дани сега случайно попаднах на този блог,искам да те поздравя за страхотната идея!Родителите и децата са големи късметлии с учител като теб-страхотна си,само мога да се надявам ,моята дъщеря ,здраве и живот ,след известно време да има учителка като теб

    ОтговорИзтриване