"УСМИХНИ СЕ "

"УСМИХНИ СЕ "
Усмивките не се чупят, но поправят счупени сърца. Ако искаш да развалиш деня на сърдития, дай му усмивка....

четвъртък, 18 март 2010 г.

За родители.....

Приказка за родители, които забравили да се усмихват....


Имало едно време едни родители,които


забравили да се усмихват.Сутрин ставали и

пиели кафето си без да се усмихват, после

събуждали децата си без да се усмихват ,водели

ги на училище без да се усмихват и отивали на

работа, разбира се, без да се усмихват. Вечер

прибирали децата си без да се усмихват,

пожелавали им лека нощ без да се усмихват и

заспивали, разбира се, без да се усмихват...

Един ден обаче те прочели в своите книги (а те

четели много книги без да се усмихват),че

децата трябва да се усмихват и се запитали

защо техните деца не се усмихват...А децата им

всъщност никога не били виждали усмихнати

хора и не знаели КАК ДА СЕ УСМИХВАТ....

Колко време имаме за децата си

да ги научим - на всичко?

Малко време имаме за децата си,

да ги обичаме...



Защо детето ми се разболява толкова често от настинки?




Защото обикновената настинка се причинява от повече от 200 различни вируса, а детето може да си изгради имунитет срещу само един от тях за едно разболяване. Помните ли всички настинки, които вие сте имали през живота си? Вашето дете също ще трябва да ги преболедува всичките – или дори повече – за да си изгради защита срещу вирусите.

Малкото дете, което изследва всичко чрез пипане, лесно влиза в досег с простудните вируси по ръцете си. И тогава всичко, което трябва да направи, е просто да пъхне пръстче в носа си или да си потърка очите и вирусът ще има възможност да се установи в носоглътката и да го разболее за седмица-две. Ако детето само налапа заразена играчка, то няма да прихване простудата – вирусът трябва да проникне в носа, за да предизвика инфекция.

Детето ви може да се разболява по-често през есента и зимните месеци, понеже студеният въздух и вътрешното отопление изсушават носната лигавица, което позволява на вирусите да намерят подходяща среда там. Освен това децата прекарват повечето време скупчени вътре, където е по-вероятно вирусите да се прeдадат от човек на човек.

Последните научни изследвания потвърждават това, което работещите родители вече знаят – децата, дадени на градина, боледуват по-често от настинки, отити, хрема и други респираторни заболявания отколкото тези, гледани вкъщи. Дори и да не е в група с много деца, възможно е детето ви да боледува 6 до 12 пъти в годината. Но като пораства, броят на настинките ще намалява, като около 10-годишната възраст на детето спада до 3 инфекции за година.

Как мога да разбера, че детето ми има настинка, а не грип или алергия?



Ако детето има температура повече от 38,5 градуса, от нослето изтича бистър секрет, детето е необичайно сънливо, оплаква се от болки навсякъде и губи апетит, тогава най-вероятно става въпрос за грип.

Запушеният нос или хремата, характеризираща се с гъсти бели, жълти или зелени сополи, червеното гърло и кашлицата, които придружават настинките, няма да накарат детето ви да се чувства толкова зле като грипа.

Дете с грип може да получи също повръщане и разстройство. (Настинката също може да предизвика повръщане понякога, ако детето преглъща твърде много носни секрети или има силна кашлица).

Сърбящи и сълзящи очи и нос са признак за алергия, също както честите атаки на кихане и сърбежите по кожата, които продължават седмици или месеци, докато простудата продължава обикновено само около 7 до 10 дни. Освен това секретите от носа ще продължават да са бистри, вместо да се сгъстяват и да стават жълти или зелени както се случва при деца с настинка. Температура при алергиите няма, а те се проявяват най-често през пролетта, лятото и ранната есен.

Как да лекувам настинката на детето?



Никое лекарство няма да накара вируса да изчезне по-бързо, но можете да направите някои неща, за да облекчите състоянието на детето.

• Предлагайте много течности – тялото на детето работи здраво, за да победи инфекцията и има нужда да е добре хидратирано, особено когато има и температура. Топлите течности като пилешка супа или зеленчуков бульон успокояват зачервеното гърло и временно отпушват запушените носни пътища. (Не давайте на детето си таблетки за смучене за възпалено гърло – съществува опасност от задавяне при деца под 4-годишна възраст). И доколкото децата до около 4-годишна възраст не са достигнали такава степен на развитие, че да могат да си издухват носа, малките деца имат нужда от вашата помощ, за да намалите запушването на носа по други начини:

• Използвайте помпичка за нос, за да изсмучете секретите, ако детето позволява (малките деца се съпротивляват повече от бебетата на тази тактика)

• Използвайте овлажнител за въздух в спалнята на детето. Влажният въздух ще предпази носа от запушване, което улеснява детето да заспи

• Останете с детето в банята и пуснете душа за 15 минути. Парата помага срещу запушен нос. Горещата вана постига същото – а да добавите ментолово или евкалиптово масло във водата е сигурен и безопасен начин временно да се отпуши носа.

• Повдигнете матрака на детското легло при главата, като сложите няколко кърпи под матрачето (никога не слагайте нещо под краката на леглото, за да го повдигнете, тъй като това може да го направи нестабилно). Ако детето е достатъчно голямо и спи в собствено легло, можете да му сложите допълнителна възглавница под главата.

Може ли да давам на детето лекарства, отпускани без рецепта?



Лекарите препоръчват такива лекарства да се дават само когато детето има наистина нужда от тях, например вечерно време, когато неразположението може да лишава детето (и вас) от сън. Така че ако детето се събуди през нощта със запушен нос, можете спокойно да му дадете някакво лекарство, за да му помогнете да заспи (избягвайте такива, които съдържат фенилпропиноламин или PPA, тъй като е установено, че в редки случаи предизвиква инсулт).

Обадете се на педиатъра си на следващия ден, преди да дадете друго лекарство, особено ако лекарствата карат детето да става хиперактивно вместо сънливо. (Повечето продавани без рецепта лекарства против грип са комбинация от деконгестанти – отпушващи носа средства – и антихистамини, а такава формула може да предизвика хиперактивност у децата).

Не използвайте капки за нос повече от няколко дни поред, понеже това може да предизивика обратен ефект, който само да задълбочи проблема. Няма защо да се притеснявате от обратен ефект при другите лекарства, ако ги използвате само от време на време.

Тези лекарства обаче няма да съкратят продължителността на боледуването или да предпазят детето от усложнения като синузит или отит.

За температурата можете да давате на детето детски препарати с ацетаминофен или ибупрофен. Никога не давайте на дете аспирин, това може да го накара да развие синдром на Рей, което е рядко, но потенциално фатално заболяване.

Кои естествени методи или такива от алтернативната медицина ще помогнат на детето?

Можете да давате на детето слаб хладък чай от мента или лайка за успокояване и облекчаване на състоянието.

Предупреждение – никога не използвайте билката ма хуанг, известна също като ефедра или ефедрин, билков деконгестант. Потентността му варира в много широки граници и при възрастните е установено, че предизвиква множество странични ефекти като повишено кръвно налягане, сърдечна аритмия, конвулсии, сърдечни пристъпи и инсулт.

Запомнете също така, че никое научно изследване не е установило безопасността на билкови лекарства за деца и повечето специалисти, занимаващи се с билки, не препоръчват децата да се лекуват с билки. Билките не се считат за лекарства според законите, така че потентността и чистотата им не се контролират от службите.

Как мога да кажа дали настинката не се е превърнала в нещо по-сериозно?



Простудните вируси отслабват имунната система на детето, така че то става по-лесна жертва на бактериални инфекции. Ако забележите някой от тези симптоми, се обадете на лекаря. Те могат да означават, че детето е развило бактериална инфекция и може да има нужда от антибиотик.

• Оплаквания от болки в ушите, което е симптом на отит

• Гъст жълтеникав или зелен секрет от носа в продължение на повече от 10 дни, придружен с главоболие и усещане за напрежение по челото и под очите, което може да са симптоми на синузит

• Влошаваща се кашлица в комбинация с температура и затруднено дишане може да е симптом на пневмония

• Възпалено гърло, което се проявява с внезапна температура и болезнени лимфни възли на тила може да означава скарлатина

• Свиркащо дишане – може да е симптом на бронхиолит

Температура над 38 градуса (измерена ректално), която продължава повече от 3 дни



Мога ли да направя нещо, за да намаля броя на настинките, които детето ми ще получи?



Доброто старо миене на ръце е все още най-добрият начин да предпазите детето си от настинки. Няма нужда да използвате антибактериален сапун – всеки сапун отмива мазния слой по ръцете, в който се съдържат микроорганизмите. И макар че не можете да накарате упоритото дете да мие ръцете си след всяко пипане на нещо мръсно, опитайте се да създадете навик ръцете да се мият преди сядане на масата за хранене, след игра или посещение в парка.Ако детето ви ходи на градина, уверете се, че там отдават необходимото значение на миенето на ръце.

И макар че детето ви най-вероятно още не може да си духа носа само, можете да поставите основите за добри хигиенни навици като му покажете как да се издухва в кърпичка или да кашля към рамото, а не в ръцете си. Децата обичат да имитират родителите си – ако вие имате навици да си миете ръцете и да ползвате кърпички, и то ще ги придобие.

Можете да давате на детето витамин С, макар че няма научно доказателство, че той предпазва от настинки. Можете да давате дъвчащи детски витамини с добавка на вит С, ако искате да повишите имунната защита на детето си, но не му давайте повече от 500мг на ден. Имайте предвид, че 60мг от витамина се съдържат в половин чаша ягоди или половин чаша портокалов сок.

Като правило, уверете се, че детето се храни здравословно с много плодове и зеленчуци, почива достатъчно и (когато не е болно) се движи активно.

4 коментара:

  1. Милена, журналист26 март 2010 г. в 8:56

    Блогът е страхотен, а името "УСМИВКА" звучи супер, защото с нея човек може да прави само позитивни неща. Поздравявам учителите, които са избрали това име. Успех и продължавайте все така с усмивки и любов да възпитавате най-скъпото за всеки родител. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,усмивки!Искам само да отбележа,че ПРИКАЗКА ЗА РОДИТЕЛИТЕ,КОИТО ЗАБРАВИЛИ ДА СЕ УСМИХВАТ си има автор-Светлана Пантелеева,редно ли е да публикувате материали без знанието,разрешението и името на автора?

    ОтговорИзтриване
  3. http://www.raboteshtomomiche.com/article.php?id=650

    ОтговорИзтриване