"УСМИХНИ СЕ "

"УСМИХНИ СЕ "
Усмивките не се чупят, но поправят счупени сърца. Ако искаш да развалиш деня на сърдития, дай му усмивка....

събота, 27 март 2010 г.

Пролетни празници

Лазаровден и Цветница

В народното съзнание Лазаровден и Цветница са празници, носещи полъха на пролетта и уханието на цветята. Всяка година те предшестват седмицата преди Възкресението като Лазаровден винаги се отбелязва в събота, а Цветница в неделя. У нас тези празници са едни от най-обичаните християнски празници, които народът ни свързва със здравето и дълголетието, благоденствието и плодородието.


По народен обичай на Лазаровден младите момичета изпълняват народния обичай лазаруване, за да се задомят. Те берат цветя и върбови клонки, с които да украсят вратите на домовете си на следващия ден – Цветница

Лазаровден

Този празник минава под знака на младостта и на разцъфналата пролет. Това е празникът на труда и трудолюбивите българи.

По стар обичай рано сутрин тръгват момите, нагиздени с пъстри премени и венци на главите, за да благославят труда на работливите стопани, пеят за нивите, за къщите, за домашните животни, на девойките - за хубост, на момците - за храброст и ловкост.

Срещу техните песни, игри и благословии, всяка стопанка на къща ги дарява с яйца – символ на живота. Накрая на деня, момите пускали венците по реката – дар за славянската богиня Лада, която е закрилница на семейството и любовта.

Цветница

Цветница е последният голям църковен празник преди Великден. Той винаги е в неделя.

Народът нарича празника Цветница или Връбница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа. Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

Честит празник на всички с цветни имена!

За да почетем тези светли пролетни празници, с малките усмивчици от група Усмивка поговорихме  и беседвахме за тях, пяхме песнички и с радост изработихме актуалните за тези празници кошнички за яйца и венчета от цветя за момичетата. -  / Момчетата останаха малко разочаровани и на по заден план, че за тях нямаше венчета с цветя, но... поверията са такива и спазваме традицията. За тях останаха само кошничките....


Цветница  /песен/

Има чуден, чуден ден
на цветята отреден.
Него всички го обичат
Цветница го те наричат.

Седнала в градинка
малката Латинка.
Гледа тя цветята,
милва им листата.

Има чуден, чуден ден
на цветята отреден.
Всички с цветни имена
да започват веселба.







Няма коментари:

Публикуване на коментар